URA - Wildfire 8U Girls Softball

Rules and Guidelines
1.  Emphasis is on having fun and learning softball, NOT on winning.

2.  Ages up to 8 years old as of January 1, 2016 – all the girls are 8 or under; none are older
3.  Defensive Players:

a.  
There will be ten defensive players positioned in the field, or fewer if less than ten are present.

b.
Players will change defensive positions at a minimum of every two innings (every inning is recommended).

c.
No player may play the same fielding position more than two innings per game

d. 
Each player should play both infield and outfield positions in each game.

e.  
Every player in attendance must play at least 3 innings in the field and will not sit out for more than one inning in a row.

f.
The fielder playing the pitcher position must stay equal to or behind the pitcher’s plate until the ball is hit. 
g.
Infielders must be positioned no more than two steps in front of the base line.  Outfielders must be positioned at least 10 feet behind the baseline. 
4.  Batting

a.
All players will bat in order throughout the game and will  remain in the lineup whether or not they play in the field that inning.

b. Players arriving after the start of the game will be added at the end of the batting order.

c. Bat throwing is not permitted.  After a warning, any batter who throws a bat will be asked to return to the bench. Specify if it is a team warning or a warning per player.
d. No bunting.  A ball that is struck and is in fair territory is considered a hit, regardless of how far it travels.

5.  Length of Games:

a.  
Game time for weekday evening games is 6:00 PM, with a fifteen minute grace period if a team has less than 6 players present.

b.  
Weekend games will begin at the scheduled time, with a fifteen minute grace period if a team has less than 6 players.

c.  
Games will be 5 innings.  No evening game inning may start after 7:50 PM.  Games may end in a tie.

d.  
A half inning will be over when three outs are made or the offensive team scores four (4) runs.  

e.
Two hour time limit, if a full inning cannot be finished the score reverts back to the last full inning. 

6.  Pitching/Hitting:

a.
Players will pitch from a distance that allows them to reach the catcher (this will begin at the midpoint of the season)

b.
Coaches will pitch from 25-30 feet

           c.        Coaches will pitch to their OWN team


d.
Only 6 coach pitches per player. After 6 pitches, the player will                         
                      hit off a Tee (No EXCEPTIONS except a foul ball on the 6th  

                      pitch)
e. Players pitch will begin at the midpoint of the season, determined at time of schedule release.

f. Once player pitch begins the sequence will be 3 - 3 - Tee.  Player throws 3 pitches, then coach throw 3 pitches, the Tee is used after 6th pitch as in section 6d above.
          ***
Please note: The idea is to develop fastpitch softball players. The 
                                 Coach must make every effort to pitch FASTPITCH 
                                 STYLE (line drive pitches, NO ARC pitching allowed)
7.  Base Running:

a.   
NO lead-offs.  Runners may not leave the bases until the ball has crossed the plate.  Both teams will be warned.  After two warnings, a runner will be called out for leaving the base early.

b.
Base runners must avoid fielders who are attempting to field the ball.

c.
The infield fly rule is NOT in effect.

d.  
No advancement on an overthrow
e.  
On balls hit to the outfield, once the ball is retrieved and thrown (at time of release) toward the infield, the runner may only advance to the base that she is already approaching. (We are encouraging girls to advance more than one base if possible)
f.
No Stealing
8.  Umpires:


a.
Coaches will umpire 8U Division games.

b.
If available, First Base coach and Third Base coach should make calls at First and Third respectively.

c. Arguing by any player, parent, assistant coach or Head Coach will NOT be tolerated.  Any disputes should be discussed privately between the two head coaches.  Focus on keeping the game moving and having fun.

9.  Equipment:


a.
Home team must supply two game balls.
b. 11 inch ASA Soft Incrediballs will be used.

c. Only official softball bats, properly taped, and T-Ball bats may be used.

d. Full catchers gear is required, even at practice.

e. Helmets with face masks must be worn by batters and base runners, including at practice and when warming up.

